Greetje Verhoeven (1964, Oss) heeft haar schildertalent ontdekt tijdens de Pabo-opleiding in de jaren tachtig. Schilder- en tekenopdrachten gingen haar gemakkelijk af en boden haar bovengemiddeld plezier. Zij ontwikkelde allengs een voorliefde voor portret schilderen. En daarbij gaat haar voorkeur uit naar dieren, eerder dan naar mensen. Sinds de jaren tachtig heeft zij zich meer toegelegd op het schilderen van de meest uiteenlopende dieren, van insecten tot tijgers en uilen. In zijn geheel, maar ook en face, of gefocust op details, met veel nadruk op de ogen.

Het dierlijk oog, zo stelt Greetje Verhoeven, fascineert meer dan het menselijk oog, dat vaak meer wit bevat. Een geslaagd dierlijk oog geeft iets prijs van het karakter van het dier en zijn gemoedstoestand. Een goed geschilderd dierenoog komt als het ware tot leven op het doek en verschaft de kunstenares een groot genoegen. De zoektocht naar het ideale oog is voor Greetje Verhoeven een oneindige uitdaging.

Aanvankelijk werkte Greetje Verhoeven uitsluitend met pastelkrijt. “De moeilijkheid hiervan schuilt in het feit dat eenmaal vastgelegde composities vrijwel niet uitwisbaar zijn”, aldus de kunstenares. “Pastelkrijt schilderijen laten zich niet corrigeren. Het moet direct goed zijn”. Schilderdocenten verleidden Greetje Verhoeven tot het uitproberen van andere materialen als olieverf en acrylverf. Het pastelkrijt verdween uit beeld.

Landschap schilderen had tot dusver niet het grootste enthousiasme losgemaakt bij Greetje Verhoeven. Maar daarvan lijkt zij enigszins terug te komen. “Ik sluit niet uit dat ik me daar in de toekomst meer op ga focussen”.

Greetje Verhoeven heeft de ambitie om meer mensen deelgenoot te maken van haar werk. In 2018 exposeerde zij al eens in het Vrij Zijn Theater in Alkmaar. Ook dit jaar zal werk van haar te bewonderen zijn tijdens het Kunst- en Cultuurweekend in Oudorp (Alkmaar) van 17 tot en met 19 mei. Verder wil zij haar schilderijen tentoonstellen in het Kunstnest tijdens een van de openluchtfestivals van Cultuurpark De Hout in het oudste stadspark van Nederland, de Alkmaarder Hout.