Op zondag 19 juni 2022 klinken er weer prachtige klassieke klanken in Cultuurpark De Hout, het mooie stadspark van Alkmaar. Inmiddels is het jaarlijks terugkerende festival met klassieke muziek een niet te missen evenement in Alkmaar als u van klassieke muziek houdt.

Dus ook na 2 jaar zonder festivals keert De Hout Klassiek terug op het festivalprogramma. De programmeurs hebben een prachtig programma voor u samengesteld. Er wordt natuurlijk weer gezorgd voor een groot aantal zitplaatsen, maar u mag ook gezellig uw eigen stoeltje, kleedje en versnaperingen meenemen en plaatsnemen op het veld.

Tussen de optredens op het grote podium zijn er als verbindend intermezzo drie optredens van harpiste Marianne Smit, die in 2009 cum laude is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam en regelmatig remplaceert in het Radio Filharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Op het hoofdpodium treden de volgende ensembles voor u op:

  • Club Classique
  • Het Rijks Kwartet
  • Het vocaal ensemble Bamestra Nova
  • VLAM saxofoonkwartet

Hieronder ziet u een uitgebreide beschrijving van de optredende musici en gezelschappen.

Club Classique  |  13:30-14:15

Symfonische werken, persoonlijke verhalen, intieme kamermuziek, verre sprookjes, filmfragmenten en breekbare poëzie: Club Classique speelt de beste stukken uit de mooiste werken. Ze laten zien dat klassieke muziek niet traditioneel hoeft te zijn, maar uit veel meer bestaat dan alleen melodieën.

Artistiek leiders Myrthe en Leonard werken graag samen met een wisselende bezetting van jonge en soms wat oudere, eigenwijze maar vooral bevlogen musici. Wat hen met elkaar verbindt is liefde en passie voor de muziek. Tijdens de voorstellingen van Club Classique voelen zij zich vrij om zichzelf te zijn, om iets persoonlijks aan de muziek toe te voegen. Keer op keer geven zij alles en spelen ze alsof het voor het laatst is. Zo weten zij het publiek steeds weer te raken.

Een prikkeling voor al je zintuigen en een genot om naar te kijken en luisteren. Vanmiddag zal Club Classique jullie verrassen met de voorstelling Gershwin. Een muzikaal stuk vol ontroerende poëzie. Het programma is vernoemd naar de legendarische componist.

Het Rijks Quartet

Het Rijks Quartet  |  14:30-15:15

Het Rijks Quartet is een strijkkwartet dat bestaat uit vier jonge talentvolle musici die elkaar in 2019 leerden kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Laura Soeters (viool), Nata Roinishvili (viool), Ana Maria Sousa Castro (altviool) en Nathalie Flintrop (cello) besloten hun krachten te bundelen.

Ze spelen met veel enthousiasme en bouwen aan een klassiek repertoire met muziek van o.a. W.A. Mozart, M. Ravel, F. Mendelssohn en A. Dvorák, terwijl ze gecoacht worden door docenten als Dmitri Ferschtman, Pieter Wispelwey, Francien Schatborn, Peter Brunt, Mick Stirling, Maria Milstein en Johannes Leertouwer.

In december 2021 heeft het Rijks Quartet hun tv-debuut gespeeld in Podium Witteman. In juni 2022 gaan ze op tournee naar Portugal, waar ze concerten spelen in Porto en Lissabon.

Tijdens De Hout Klassiek spelen zij:

  • Dvorák String Quartet No. 12 in F major, Op. 96 “American”
  • Mendelssohn String Quartet No. 2 in E minor, Op. 44

Bamestra Nova

Bamestra Nova  |  15:30-16:15

Het vocaal ensemble Bamestra Nova uit Noord-Holland Noord bestaat uit (semi-) professioneel geschoolde zangers. Zij zingen zowel a capella als met pianobegeleiding en hebben een repertoire dat vier eeuwen beslaat.

U ziet de leden van Bamestra Nova hierboven met van boven naar beneden en van links naar rechts:  Nicoline Sijpheer, Mariëtte van Berkum,
Fred Jansen, Hans van Niekerk, Peter Glim, Nico Bakker, Jean-Luc Vriend, Cobi de Bruijn, Nettie Kat, Bianca de Heer, Jenneke Oomen en Monika Wolters.
(Niet op de foto: Bart Vervaat en Arnoud Lansdaal die BN verlaten heeft)

Tijdens De Hout Klassiek brengen zij u een verrassend en verkwikkend programma.

VLAM Saxofoonkwartet  |  16:30-17:15

Dit saxy damesensemble is het levende bewijs dat de machtige saxofoon veel veelzijdiger is dan roodkoperen jazz. Met zuurstof splijtende softrock solo’s en het overgrote deel van Springsteens oeuvre zullen zij u verassen.

Het VLAM saxofoonkwartet heeft al jaren ervaring met het spelen in een orkest. Sterker nog, VLAM saxofoonkwartet pakt tijdens haar optredens kamerbreed uit met een repertoire waar onder andere tango, jazz, klassiek, romantiek en minimal music enthousiast door elkaar heenlopen.

Deze saxy dames laten de enorme veelzijdigheid horen welke een saxofoonkwartet te bieden heeft, iets wat veel mensen niet zullen verwachten. Door de gezelligheid en het enthousiasme is het een perfecte combinatie.

Virtuoos maal vier, dus zorg dat uw veters vastzitten!

Harpiste Marianne Smit  |  intermezzo’s

Wanneer op het grote podium er een wisseling van acts is en het podium opnieuw ingericht moet worden verzorgt Marianne Smit vanaf het kleine podium prachtige intermezzo’s.

Marianne Smit (1984) speelt harp sinds 1995. Vanaf 1998 startte zij onder de hoede van Erika Waardenburg bij de afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam, om daarna de vervolgopleiding tot professioneel harpiste te volgen. Marianne studeerde in 2009 Cum Laude af voor haar Masterexamen, met een onderscheiding voor haar “bijzondere artisticiteit op het gebied van de hedendaagse muziek”.

Marianne won diverse 1e prijzen bij verschillende concoursen. Verder remplaçeert zij regelmatig bij het Koninklijk Concertgebouworkest en Radio Filharmonisch Orkest.

In de loop der jaren heeft Marianne zich ontwikkeld tot specialist in moderne muziek. In 2005 heeft de componist Karlheinz Stockhausen het werk ‘Freude’ voor Marianne gecomponeerd. Marianne, aan wie de componist het werk heeft opgedragen, werkte intensief samen met Stockhausen aan de totstandkoming van Freude.