Keltisch festival – Zondag 21 augustus 2022

Terugblik gallerij.

Het Keltische festival is een dag vol met Keltische acts en vermaak op het grote veld bij en rond de nis in De Hout. De dag word geopend om 13.00 uur en afgesloten rond 18:00 uur door de indrukwekkende Arthur Troop Pipes and Drums.

We mogen weer, dus dit jaar hebben de programmeurs extra hun best gedaan. Zij hebben daardoor een fantastische line-up weten te realiseren voor de optredens op het hoofdpodium in de nis en op het tweede podium op het veld:

  • 13:15-14:05 Fisherman band (Ierse pub/volksband) | Hoofdpodium
  • 14:05-14:35 Magic Mondays (akoestisch duo Brits en Schots) | Veldpodium
  • 14:35-15:20 MOJRA (Gaelic songs) | Hoofdpodium
  • 15:20-15:30 Arthur Troop Pipes and Drums
  • 15:30-16:30 Greenhill Travellers (Swingend Iers volf/overige stylen mix) | Hoofdpodium
  • 16:30-17:00 Magic Mondays (akoestisch duo Brits en Schots) | Veldpodium
  • 17:00-18:00 Killian Donnelly and band (Ierse singer/songwriter) | Hoofdpodium

Deze line-up staat garant voor nostalgische Sing-a-longs, prachtige Gealic en Geailge songs/verhalen, lol, dans muziek en uit je dak gaan! Samen met een diverse Keltische markt met oude ambachten die je kan zien, proeven ruiken en meemaken… en natuurlijk lekker smikkelen van al het lekkers. Hieronder een greep uit de deelnemers van de Keltische markt.

Het wordt zondag de 21e augustus een fantastische dag. Een Keltisch feest waar we lang op hebben moeten wachten, met natuurlijk Guinness en Cider op de tap. A day full of music, dance, art, food, drinks and a market. Join the fun!

The Arthur Troop Pipes and Drums  |  Opening 13:00 uur | 15:20-15:30  uur | 18:15 uur Afsluiting

“The Arthur Troop Pipes and Drums” (ATPD) is een doedelzakband uit Alkmaar.

Deze inmiddels 11-jarige vereniging bestaat uit enthousiaste politiemedewerkers en burgers. Met hun pipers en drummers, gekleed in een traditioneel Schots uniform, zorgen zij altijd voor een bijzondere sfeer op de Keltische festivals in De Hout.

Het motto van ATPD is “Muziki per Amikeco” wat in het Nederlands betekent: Musiceren door vriendschap”. Dat doen zij dan ook met heel veel plezier.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de muziek of meer informatie willen over deze band, dan kunt u de hele Keltische middag terecht bij één van de spelers in een leuke stand of neemt u een kijkje op de website www.arthurtrooppd.nl

Fisherman’s Bend |  13:15-14:05 uur

 De Fisherman’s Bend speelt voornamelijk Ierse ballads en traditionals in de stijl van de Dubliners. Soms maken zij uitstapjes naar Hollandse, Engelse en andere traditionele muziek.

Instrumenten zoals de Ierse bouzouki, bodhran, banjo, mandoline en tin whistle zorgen voor altijd gezellige optredens met een hoog ‘’pub’’ gehalte.

De band bestaat uit vier muzikale vrienden die een aantal jaren geleden samen zijn gaan spelen onder de naam Fisherman’s Bend (vissersknoop). Iedereen zingt en bespeelt meerdere instrumenten. Het plezier in het spelen staat daarbij voorop.

De nummers worden, geheel volgens Ierse traditie, omlijst met een passend verhaal of anekdote uit de rijke Ierse geschiedenis. Voor meer informatie en video impressies ga je naar hun pagina op Facebook.

Magic Mondays  |  Kleine podium 14:05-14:35 uur | 16:30-17:00 uur

De Magic Mondays zijn een vrolijk duo bestaande uit local heroes Robin en David.

Bekend van Bitterfly wordt in deze setting naar de akoestische gitaar gegrepen om vrolijke rock met Brits/Keltische invloeden voor te “Schottelen”. Met de Schotse roots van David en de strakke tonen van Robin zijn daarvoor alle ingrediënten aanwezig!

MOJRA  |  14:35-15:20 uur

Een optreden van MOJRA ademt sfeer. MOJRA zingt prachtige Keltische traditionals van soms wel honderden jaren oud.

Vanaf de eerste noot die ze zingt in het originele Schots Gaelic en Ierse Gaeilge neemt ze je mee naar de wilde natuur en ongerepte schoonheid van Schotland en Ierland.

De muziek, de sfeer en de verhalen achter de liederen geven je het gevoel terug te zijn in de oude tijd van magie, barden, stenen cirkels en elfen: sluit je ogen en laat je verrassen door MOJRA.

Greenhill Travellers | 15:30-16:30 uur

De Greenhill Travellers zijn een zevenmans-folkband die in het begin van dit millennium is opgericht. Met hun swingende folk muziek weten zij ieder publiek aan het dansen te krijgen.

Veel klassiekers komen aan bod, maar ook Americana, bluegrass en reggae zijn ons voor Greenhill Travellers niet onbekend.

De doorgewinterde bandleden van Greenhill Travellers zorgen ervoor dat elk optreden staat als een huis!

www.greenhilltravellers.nl

Killian Donnelly & Band  |  17:00-18:00 uur

Deze echte Dubliners brengen een elektrisch Keltische geluidsmuur van gitaren, viool, banjo, vocale harmonieën en heel wat attitude, streken en muzikaliteit.

Killian Donnelly & Band klinkt als The Pogues ontmoet The Killers . Killian doet niet aan saai, dus iedereen stuitert over het veld in De Hout zondagmiddag!

Kurtoskalcs of schoorsteenbrood – Robert Visser

Deze prachtige stand komt oorspronkelijk uit Roemenië/Transsylvanië uit ca. 1450. De stand is uniek in zijn soort!

Dit op traditionele, op hoog vuur gegaarde, op een stok gedraaid, zoete brood deeg is in meerdere heerlijke smaken naar wens te krijgen. zoals: Walnoten, Roemeens grot zout, Hakhoning, kokos, kaneelsuiker, cacao suiker, gedroogd fruit of zaden.

Kom heerlijk proeven!

Team Haagse Schutters

Bent u de Robin Hood of Willem Tell van Alkmaar in 2022?

Kom naar de Keltische middag en naar het Team Haagse Schutters. U kunt bij hun uw schietkunsten uitproberen; wie weet hoe goed u bent. 6 jaar oud of 106, iedereen kan het bij de Haagse Schutters proberen.

Nina

Zij is verteller van Keltische mythen, sagen en legenden en vertolker van Keltische muziek.

Op de Keltische middag vertelt Nina 5 verhalen, uit Bretagne, Wales, Ierland, Engeland en Schotland omlijst door bijpassende muziek en zang.

De tijden van de voorstellingen staan aangegeven op het bord bij mijn standplaats, naast het Team Haagse Schutters.

Celtic Carmic Art – Bernadette de Wijs

Sinds 2009 heeft bernadette het roer helemaal omgegooid en is zij na altijd kippen, vogels en vaasjes… Keltisch werk gaan maken.

Dit geeft haar zoveel voldoening dat ze nu niets anders meer maakt. De meeste stukken van Celtic Carmic Art zijn raku gestookt en daardoor krijgt het zo’n prachtige uitstraling.

That’s Fudge

Jane en Erik Dijkstra verkopen de heerlijkste Engelse home-made producten. Ontstaan door authentieke familie recepten en zonder geur en kleurstoffen… Yam!
Jane maakt alles zelf , zij komt oorspronkelijk uit Engeland, Wallasey (bij Liverpool). Kom proeven en laat je verrassen door haar heerlijkheden!

Rebels Workshop – Letho, Angelique, Barbara en Rupert

Ben je op zoek naar unieke, creatieve voorwerpen? Rebels Workshop maakt van alles en nog wat in leer, wol, hout en andere natuurlijke materialen. Alles is met de hand gemaakt, in kleine oplage, waardoor de meeste voorwerpen uniek zijn.

Kom kijken bij de kraam van Rebels Workshop tijdens de Keltische middag!

Sjeintje Boterkoek

Sjeintje Boterkoek is HET winkeltje voor Keltisch lifestyle in Alkmaar. Indoor/Outdoor leefproducten in doorleefde stijl uit alle windstreken van Groot-Brittannië en Ierland. Van Schotse frisdrank, shortbread en fudge naar prachtige wollen plaids uit Wales, tuinbeelden uit Engeland of bijzondere decoraties uit Ierland.

En volop Engelstalig leesvoer. Wees welkom op de stand of kijk op www.sjeintjeboterkoek.nl!

Runen en Oghams – Meeintje Stolk

 Meintje Stolk verkoopt handgemaakte sets van Runen en Oghams. Ook kan je bij haar terecht voor consulten voor een sterker geloof in jezelf, die ene bevestiging, motivatie of een levensvraag. Daarnaast is het altijd fijn om even gezellig met elkaar in gesprek te gaan.

Stan Smederij

Stan is 30 jaar en doet al reenactment sinds zijn 14e!

Door reenactment is hij ook het smeden ingerold omdat hij een harnas nodig had. Dit is hem altijd bijgebleven en hij heeft uiteindelijk een smidse gebouwd met een grote blaasbalg.

En nu gaat hij diverse evenementen af met zijn geweldige ambacht. Het Keltisch Festival is zijn eerste keer evenement dus een unieke gelegenheid.

Arthur Troop Pipes and Drums

Zoals jullie van ons gewend zijn wordt de dag tussen de optredens op het grote podium en bij de opening en sluiting geheel in keltische sfeer gedaan door Arthur Troop Pipes and Drums. Maar kom gerust ook gezellig langs bij ATPD stand en vraag naar informatie/uitleg over de doedelzak.

Probeer een chanter, een snaredrum of misschien wel een tenordrum uit en… natuurlijk vraag je ze het hemd van het lijf over hun uniform!