De Hout klassiek & Wereldmuziek nu samengevoegd tot 1 speciale festivalmiddag | ZONDAG 18 JUNI
De al jaren in De Hout gehouden festivals “De Hout Klassiek” en “Musica Mundo” zijn dit jaar samengevoegd
Deze middag zullen er verschillende geweldige orkesten in het park hun kunnen weggeven met prachtige muziek; zowel klassieke muziek als wereldmuziek.
Welke orkesten zit u vanmiddag
BURN BRIGADE 2023
Zet achttien muzikanten bij elkaar en tel af. Wat krijg je dan? Juist, de Burn Brigade, een jazzorkest van formaat. Top muzikanten die een dito performance neerzetten. Pretentieloos muziek maken. Gewoon blazen en bassen alsof je leven er vanaf hangt. En dat doet het. Want muziek maken ís leven wanneer je ze hoort. Met alles erop en eraan. Verassingen met een vleugje herkenning. Muziek met meersmaak! Orkestleider Frans Cornelissen zorgt voor hernieuwde energie en speelplezier in het orkest en inspireert de musici tot nieuwe prestaties. Bestaand repertoire krijgt een make-over, maar ook composities en arrangementen van Frans Cornelissen smaken naar meer!
Burn Brigade is een spetterende bigband die bestaat uit voornamelijk Noord-Hollandse jazzmuzikanten, die de wat avontuurlijker kant van de jazz zoeken. Sinds het aantreden van de inspirerende orkestleider Frans Cornelissen krijgt het repertoire van eigen werk van orkestleden en stukken van Mingus of Maria Schneider een nieuwe, originele en inspirerende aanpak.
Frans Cornelissen is naast bandleider ook trombonist, componist en arrangeur en geeft vanaf december 2018 zijn inspiratie door aan de band. Daarbij put hij uit een grote ervaring als trombonist in professionele big bands zoals The New Cool Collective. Burn Brigade: “Orkestbrede-improvisaties”, scheurende solo’s, oorstrelende harmonieën en bijtende samenklanken stromen over u heen, muziek om te luisteren en zeker ook om te kijken!
Line-up:
- Betty Borstlap | vocals
- Henk Rump, Rob Nieuweboer, Mathijs Willemsen, Jelle van Diepen en Ton Zwanink | trompet
- Coen Ewalt, Frank van Gemert, Yvonne Baltus en Johan Koeten | trombones
- Jaap Winder, Jan Ariën de Vet, Robbert van der Weide, Annemiek van der Steen en Kees Romers | Saxofoons
- Maarten Plukker | bass
- Joram Pinxteren | gitaar
- Peter van Raamsdonk | drums
- Frans Cornelissen | bandleider
Amsterdams Andalusisch Orkest
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) wordt in 2011 opgericht door een groep jonge Amsterdamse muzikanten die de traditionele Arabo Andalusische muziek nieuw leven willen inblazen. Hun eerste concert spelen ze datzelfde jaar in De Engelenbak in Amsterdam, begeleidt door Arabo Andalus muzikanten uit Marokko.
Om de klassieke traditionele muziek bij het Nederlandse publiek te brengen, speelt het AAO veel verschillende vormen binnen de Arabo Andalus stijl. Muziek van Granada tot Baghdad, mystieke oosterse muziek, volksmuziek, Arabische improvisatiemuziek en muziek door de tijd heen.
Er zijn drie soorten repertoires te onderscheiden binnen de Arabo Andalus die het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt: de tarab, de chaabi andalusi en de sufi andlusi. De tarab is het klassieke repertoire uit Al Andalus. De chaabi andalusi combineert dit klassieke repertoire met muzikale crossovers en volksmuziek. Ten slotte hoor je in de sufi andalusi de mystieke sfeer uit de muziek terug.
Naast deze drie klassieke Andalusische hoofdgenres richt het AAO zich echter ook op andere oosterse muziek als de sharqi, op andere stijlen als flamenco en mahoun en op een meer hedendaagse stijl.
Begeleidingsorkest voor Noord-Holland
In 1973 wordt het Begeleidingsorkest voor Noord-Holland opgericht om te voorzien in de behoefte van orkestbegeleidingen bij de uitvoeringen van de talrijke koren in Noord-Holland. De vaste bezetting van het orkest bestaat sindsdien uit goede amateurs en een aantal beroepsmusici.
Het orkest staat sinds de oprichting onder leiding van dirigent Pieter-Jan Olthof, die ook dirigent is van diverse oratoriumkoren. Dit leidde al snel tot een hechte samenwerking tussen koren en orkest, wat tot uiting komt in de eens in de 5 jaar gezamenlijk georganiseerde Milleniumconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam.
In de 50-jarige historie van het orkest is veel ervaring opgedaan met het begeleiden van bekende, maar ook minder bekende, oratoriumwerken. Het orkest organiseert ook regelmatig zelf concerten, waarbij de nadruk dan meer ligt op symfonische muziek in plaats van oratorium en waarin de mogelijkheid bestaat om instrumentale solisten te begeleiden.
Tijdens de Orkestenmiddag speelt het orkest werken van onder meer Mozart, Bach en Bartók.
Gadjo Orkestra
Gadjo Orkestra is een 9-koppige band die muziek uit de Balkan speelt en elk optreden tot een waar feest maakt. Gadjo is muziek met vaak ongebruikelijke maatsoorten waar verrassend genoeg uitstekend op gedanst kan worden. Muziek die wisselt tussen snelle tempi en hartverscheurende ballads, tussen het tragische en het extatische, tussen humor en eros.
Leadzangers Sandra Tadić weet het publiek te betoveren met nummers uit Kroatië, Servië, Bosnië & Macedonië. Hilde Kertész zingt in het Roemeens en Hongaars en speelt de sterren van de hemel met nummers, geleerd uit de eerste hand van meester zigeuner-violisten uit Transsylvanië. Terwijl contrabassist Erik Wolbers plukt, strijkt en zingt in het Romanes. Kees Romers op saxofoon en dwarsfluit, Jussi Schmidt op de trompet en Frank Stolwijk op basklarinet, sopraansax & klarinet, vormen behalve de blazerssectie de sexy Jazz-studs. Peter Arends op de accordeon speelt solo’s waarvan je niet wist dat het gespeeld kon worden op een accordeon. Tuba-ist Arno Duivestein, vormt samen met drummer Lars van der Weiden, de steady basis van Gadjo-Orkestra.
Het publiek waant zich door de muziek van Gadjo Orkestra bij een kampvuur, tussen mooi gekleurde loofbomen rond glinsterende meren en wordt verrast door prachtige luistermuziek en opzwepende feestmuziek passioneel gebracht door Gadjo Orkestra.